Over Karl

een bevlogen chef

Over Patron Cuisinier Karl van Baggem

Van jongs af aan heeft Karl altijd in de keuken willen staan, maar dat lag niet in zijn genen besloten; zijn vader werkte op kantoor en zijn moeder was verpleegster. Zijn passie voor koken heeft hij dus niet van huis uit meegekregen.

Karl is zelf dol op uit eten gaan, al is dat vanwege drukte in de eigen zaak niet zo vaak mogelijk als hij zou willen. Karl laat zich graag verwennen met lekkere gerechten, maar is daarnaast altijd bezig met de doorvertaling naar zijn eigen zaak. Het is van belang om te zien wat er in de markt gebeurd. Het lekkerst at hij bij de Librije in Zwolle en bij Oud Sluis in Sluis.

Karl van Baggem - Restaurant OpBuuren Maarssen Utrecht
Ooit begon Karl bij Restaurant Duurstede in Wijk bij Duurstede en het prestigieuze Amstel Hotel in Amsterdam. Zijn carrière maakte een sprong voorwaarts met de opening van zijn eerste eigen restaurant Auguste in Maarssen waar hij in 2005 met een Michelin ster werd beloond. In datzelfde jaar werd hij door Gault Millau uitgeroepen als Nederlandse Culinaire Belofte van het jaar. Na Auguste werd hij Patron Cuisinier van de Hoefslag en behaalde daar al snel een Michelin Ster. Over zijn ster destijds was Karl nuchter: “ik doe mijn eigen ding en als ik daarmee een ster krijg, is dat mooi meegenomen. Toch vind ik het belangrijker dat mijn gasten tevreden zijn”.

Na zijn jaren de Hoefslag keert hij terug naar Maarssen waar hij in 2011 Restaurant OpBuuren opent. In OpBuuren gaat hij voor een persoonlijke, ongedwongen aanpak en het verrassingselement. Door de open keuken is er ruimte voor interactie tussen de chef en zijn gasten. Inmiddels heeft ook OpBuuren alweer een mooie vermelding in de Gault Millau gids.  

In OpBuuren tref je een combinatie van chic & stoer – een moderne ambiance met ruimte voor interactie. De Vecht is zowel vanaf het mooie terras als vanuit het restaurant te bewonderen. Met een eigen aanleg steiger en de mogelijkheid een sloep te huren bij OpBuuren ook perfect bereikbaar per boot.

‘Ik kook impulsief en werk het liefst met dagverse ingrediënten. Ik ga vier keer per week naar de grossier. Ik vind het belangrijk om zelf mijn groenten uit te zoeken. Het werkt ook inspirerend: ik zie wat er is en bedenk dan ter plekke wat ik ermee kan doen’.

Karl is groot liefhebber van Truffel en Kaviaar – zijn signature dishes zijn niet voor niets de Truffel Risotto, Truffel Penne Pasta en zijn befaamde Truffel Ei.

 

 

“Ik sta hier veel ongedwongener te koken en er is meer interactie met de gasten.
Daar geniet ik van”